Totalul afișărilor de pagină

luni, 6 iunie 2011

Recunostinta

   Nu poti vorbi despre abunenta, fara sa vorbesti si despre recunostinta. Recunostinta porneste din sentimentul valorii intrinsece si sprijina trairea experientei abundentei. Pe de alta parte, nerecunostinta si resentimentul isi atrag obarsia din sentimentul lipsei de valoare intrinseca si consolideaza perceperea lipsei.
   Fiecare dintre ele este un cerc inchis. Ca sa patrunzi in cercul starii de gratie, e nevoie sa-ti aduci iubire - tie insuti sau altcuiva. Ca sa intri in cercul fricii, e nevoie sa refuzi iubirea - tie insuti sau altcuiva.
  Atunci cand stai in interiorul unuia dintre cercuri, realitatea celuilalt cerc devine contestabila. Din acest motiv ai adesea sentimentul ca exista in experienta ta doua lumi ce se exclud reciproc.
   Cei recunoscatori nu-si pot imagina ca pot fi nedreptatiti. Cei ranchiunosi nu-si pot imagina ca pot fi iubiti de Dumnezeu.
   In care dintre aceste doua lumi vrei sa locuiesti? Alegerea iti apartine.
   In orice moment trebuie sa decizi intre a face pe victima sau a-ti aminti ca nu poti fi nedreptatit. In primul caz vei fi ofensat de darul primit si-l vei vedea ca pe o pedeapsa, in al doilea caz vei accepta ceea ce vine spre tine, stiind ca-ti aduce o binecuvantare pe care inca nu o poti vedea.
  Recunostinta este optiunea de a vedea Iubirea lui Dumnezeu in toate lucrurile. Nici o fiinta care alege astfel nu se poate simti nenorocita. Caci optiunea de a aprecia duce la fericire, intocmai cum optiunea de a nu aprecia duce la nefericire si disperare.
   Primul gest sprijina si inalta. Al doilea devalorizeaza si demoleaza.
   Felul cum alegi sa reactionezi fata de viata dă contur propriei tale perceptii permanente. Daca traiesti in disperare , asta se intampla deoarece alegi sa nu apreciezi darurile ce ti-au fost oferite.
   Fiecare persoana ce paseste pe pamant culege rezultatele gandurilor pe care le-a semanat. Iar daca vrea sa schimbe natura recoltei din anul viitor, ea trebuie sa schimbe gandurile pe care le gandeste acum.
   Gandeste doar un singur gand de recunostinta si vei vedea cat este de adevarata aceasta simpla afirmatie. Data viitoare cand esti pe cale sa nu apreciezi un dar ce ti se ofera, opreste-te un moment si deschide-ti inima ca sa primesti acel dar cu recunostinta.
   Observa, apoi, cum se transforma atat modul in care traiesti experienta darului, cat si relatia cu cel care-l ofera.
   Data viitoare cand esti pornit sa judeci sau sa condamni pe altul, opreste-te o clipa si lasa-l in inima ta. Binecuvanteaza acolo unde ai condamna. Nu judeca si fii bucuros ca nu ai judecat. Simte usurarea care te cuprinde cand il eliberezi pe celalalt de perceptiile tale inguste.
   Cand am spus sa intorci celalalt obraz, te-am invatat sa-i demonstrezi semenului tau ca nu poti face un rau. Daca nu -ti poate face rau, nu poate fi vinovat de atacul asupra ta. Si daca nu este vinovat, nu trebuie sa se autopedepseasca.
   Cand intorci si obrazul celalalt, nu-ti inviti semenul sa te loveasca din nou. Ii reamintesti doar ca nu ti s-a facut nici un rau. Ii spui ca stii ca tu nu poti fi nedreptatit sau tratat cum nu trebuie. Ii demonstrezi refuzul tau de a incuviinta atacul, fiindca stii ca, in acel moment, esti demn de a fi pretuit si iubit. Si cunoscandu-ti valoarea intrinseca, tu nu poti sa nu o vezi pe a lui. Abuzurile si greselile din aceasta lume vor lua sfarsit atunci cand vei refuza sa fii victima sau tortionar. Atunci vei pasi afara din cercul fricii si tot ceea ce vei face si vei spune va fi plin de har.
   Aceasta este experienta pe care o va trai fiecare dintre voi.
   Christos Se va naste in tine asa cum S-a nascut in mine. Dar , mai intai, trebuie sa pui deoparte orice sentiment de nevrednicie, toata mentalitatea lipsei, tot resentimentul, toata nevoia de atac sau aparare.
   Mai intai trebuie sa inveti sa intorci si celalalt obraz.
   S-ar parea ca exista doua lumi, dar cu adevarat exista numai una.
   Frica este doar absenta iubirii. Lipsa este doar absenta abundentei. Resentimentul este doar absenta recunostintei.
   Ceva nu poate lipsi daca nu a fost mai intai prezent din abundenta. Fara prezenta, absenta n-are nici un sens.
   E ca un joc de-a v-ati ascunselea. Cineva trebuie sa se ascunda mai intai. Cine va fi acela? Tu sau eu? Poate va fi Creatorul insusi.
   In adevar, aceasta nu conteaza. Cand e randul tau, te vei ascunde, iar semenul tau te va gasi, asa cum l-am gasit si eu. Fiecare ajunge sa se ascunda si fiecare este gasit - in cele din urma. Lumea dualitatii emana din intregime si la intregime se intoarce. Ceea ce e adunat se separa si se aduna din nou. Este un simplu dans. Nu e cazul sa fie ceva infricosator.
   Va invit sa intrati in acest dans, fara sa va luati prea in serios. Nici unul dintre voi nu este un dansator profesionist. Dar fiecare dintre voi este capabil sa invete pasii. Daca se intampla sa calci pe cineva pe picior , un simplu ,, imi pare rau,, va fi de-ajuns.
   Cu totii invatati in acelasi timp si e de asteptat sa faceti greseli.
    Paul Ferrini - ,,Iubire fara conditii,,

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu