Totalul afișărilor de pagină

duminică, 20 martie 2011

Fericirea

                                     

                Acum o sa-ti spun ce este fericirea. Fericirea este asa/ constienta, iubire , libertate,Dumnezeu, Sinele. Te-am lamurit? Nu prea? Inseamna ca esti cu adevarat un cititor inteligent. Fericirea nu este un cuvant. De fapt, nimic nu este un cuvant, cu exceptia cuvantului insusi.
          Fericirea este ceea ce simti atunci cand esti in contact cu realitatea. Cu toate acestea, nu este o emotie, nu este extaz, euforie, fior de cine stie ce intensitate. Fericirea este chiar natura ta , pe care o experimentezi fara efort atunci cand, ai ghicit, nu te identifici.
          Nu ai nevoie de nimeni si de nimic pentru a fi fericit. Tu esti deja fericit, doar ca nu stii asta. Si de ce nu o simti? Pentru ca , in loc sa fii conectat la ceea ce esti, te concentrezi pe ceea ce nu esti.
         Crezi ca esti un corp. Corpul are o multime de nevoi. Cand nu-i e foame, ii e sete, cand n-are nevoie de apa vrea sa doarma, cand nu ii e somn are chef de sex. Nu mai vorbesc de faptul ca doreste o anumita mancare , un anumit ceai,un anumit barbat sau o anumita femeie. Corpul!! Aproape vesnic nemultumit. Imagineaza-ti ce eliberare ar fi sa observi nevoile corpului drept ceea ce sunt , nevoi ale corpului si nu ale tale! E ca atunci cand realizezi ca masina ta are nevoie de benzina, dar tu nu ai nevoie de benzina. Poti sa bei, intr-adevar, insa nu cred ca o sa te simti prea bine.
      Te identifici cu o structura psihomentala, crezi ca ai o anumita personalitate. Alta belea! Ai nevoie sa fii respectat, valorizat, apreciat, sa apartii, sa fii iubit,protejat, ajutat,etc.Fata de complexitatea nevoilor psihologice, nevoile corpului sunt chiar simple. Te rog, mai fa un efort de discriminare,,acestea sunt nevoi ale sufletului(psihicului), dar nu ale tale!,, Tu nu esti sufletul, dupa cum nu esti nici corpul. Te manifesti prin ele, le faci sa vibreze, dar nu te identifici cu ele.
        Cine esti tu nu pot sa-ti spun nici eu, nici altcineva. Nici chiar tu nu poti sa-ti spui, deoarece cuvintele nu te pot cuprinde. Cum spunea frumos cineva, tot ce poti sa stii despre Dumnezeu este ca nu stii nimic despre el.
         Nu am nici o jena in a afirma ca tu esti Dumnezeu sau ca tu esti Sinele. Te ajuta in vreun fel? Natura ta este fericirea, fericirea continua si neconditionata, pe care o poti simti de fiecare data cand nu te mai identifici.
         In functie de gradul tau de conditionare, smecheria aceasta, nonidentificarea, o sa-ti reuseasca mai repede sau mai incet, in viitoarele zile sau in urmatorul milion de ani. Nu te ingrijora. Pana la urma se va intimpla. In special daca vei suferi destul,vei fi mai disponibil sa examinezi cu luciditate viziunea ,,normala,, asupra lumii, dupa care te-ai ghidat, impreuna cu toti semenii tai intru nefericire.


        Credinta ca cineva te poate face fericita provine din ignoranta. Nu stii cine esti. Crezi ca esti Eul. Crezi ca esti separata de Intreg. Aceasta separare e traita ca frica . Si atunci ce faci? Te atasezi de cineva. Cauti si uneori gasesti pe cineva alaturi de care sa te simti fericita. Este doar o iluzie. Fericirea ta nu este completa. Intr-o alta parte a fiintei tale te temi sa nu-l pierzi pe acel cineva. Pe lumea aceasta nu exista garantii (si nici pe lumea cealalta). Faptul ca ti-a jurat iubire vesnica nu este o asigurare. Exista o posibilitate, oricat de mica, sa se intample ceva si tu, cel putin la nivel inconstient, stii foarte bine asta.
    Prin urmare ,ceea ce tu experimentezi este o combinatie de fericire si teama. Nu te mai amagi. Este ca si cum ai crede ca bei lapte pur cand, de fapt, bei lapte cu apa. Vestea cea buna e ca laptele pur exista, inauntrul tau.


        In ceea ce priveste atasamentul, mai exista o problema. Atasamentul limiteaza capacitatea de a iubi. Daca tu te centrezi pe o persoana, ALTI OAMENI NU VOR BENEFICIA DE IUBIREA TA. Principiul reciprocitatii, il mai stii?  ,, Vreau ca tu sa ma iubesti doar pe mine, tot asa cum eu te iubesc doar pe tine.,, Cat devotament, cata fidelitate, ce relatie inaltatoare!!
      Iti prezint acelasi principiu, in alta perspectiva/ ,,Vreau sa iti blochezi iubirea fata de alte persoane si sa mi-o oferi exclusiv. Asa voi face si eu.,, Iata in ce consta relatia , iti inviti partenerul sa devina o persoana blocata, dupa chipul si asemanarea ta. Atasamentul blocheaza curgerea spontana a iubirii si in alte directii,catre alti oameni. Este ca si cum , mergand la un meci de fotbal, ai urmari un singur jucator din cei 22. Chiar si atunci cand antrenorul l-a scos din teren si sta pe banca de razerva, in loc sa te uiti la meci si sa te bucuri de spectacol, te uiti la favoritul tau cum se scobeste in nas. Atasamentul te inchide intr-o lume care in cele din urma devine plictisitoare, in ciuda eforturilor tale de a te convinge de contrariu.
       In sfarsit, intr-o relatie cladita pe atasament si nu pe libertate, iubirea nu poate fi autentica. Nu poti iubi un om daca ai nevoie de el. Imediat in spatele iubirii tale stau manipularea, constrangerea subtila, culpabilizarea-instrumente necesare in lupta cu propria ta teama de a nu-l pierde pe cel care iti implineste nevoia.
   

              Iată ce criteriu îti ofer/ daca nu poti fi fericit atunci cand esti singur, atunci nu vei fi fericit nici cu altcineva. Iar ca sa te bucuri de tine, trebuie sa cunosti. Adica saiti descoperi Sinele, sa intri in contact cu el. Este ceea ce faci in fiecare noapte, doar ca nu o faci constient. In fiecare noapte, tu te retragi din ceea ce iti imaginezi ca este lumea in Sinele tau. Si nu iei pe nimeni cu tine! Esti singur! Oricat de mult ai iubi pe cineva, oricat de mult ai tine la cineva,ii spui frumos ,,Noapte buna,, si te culci. Te-ai gandit vreodata la asta? In somnul profund, acolo unde nu mai exista impresii senzoriale, imagini, ganduri, tu esti in fuziune cu Sinele. Insa aceasta fuziune e realizata fara participarea constiintei. Ea este absolut necesara supravietuirii corpului si mintii. Deprivat de somn o iei razna!
          Sinele alimenteaza cu energie corpul si mintea. Acelasi lucru poate fi facut si in stare de veghe. Sinele lucreaza si ziua. De fapt, lucreaza nonstop. Bhagavad Gida spune/ ,,Intreagă aceasta lume este desfasurata de mine, in mine stau toate fiintele si nu eu stau in ele. ,,Eu sunt la fel pentru toate fiintele, pentru mine nu-i nimeni pe care sa-l plac sau sa-l urăsc.,,
          In somnul profund, orice suferinta , oricat de crancena , inceteaza. Ce dovada mai buna cauti? In somnul profund identificarea cu Eul inceteaza. Sinele ramane in propria lui natura si aceasta natura nu contine nici un miligram de suferinta. Este doar fericire.        ,,Ghidul iluminarii ptr. lenesi,,
                               ADRIAN NUȚĂ

Un comentariu:

  1. Namaste Iubire ! Este minunat ceea ce ai postat se potriveste cu ceea ce traiesc eu. Multumesc ca existi. TE IUBESC.

    RăspundețiȘtergere