Totalul afișărilor de pagină

duminică, 15 mai 2011

Gand si caracter

         Aforismul ,,Spune-mi ceea ce gandesti, ca sa-ti spun cine esti,, nu include doar intregul fiintei omenesti, ci este atat de cuprinzator, incat se extinde asupra fiecarei situatii si circumstante din viata. Un om este efectiv ceea ce gandeste, caracterul lui fiind suma tuturor gandurilor sale.
     Asa cum planta rasare- si nu ar putea altfel- din samanta, tot asa fiecare actiune a omului se naste din semintele ascunse ale gandurilor, si nu ar fi putut aparea fara acestea. Asata e valabil atat pentru acele actiuni ,,spontane,, si ,,nepremeditate,, , cat si pentru cele deliberate.
     Actiunea este floarea gandurilor, iar bucuria si suferinta sunt fructele lor; omul culege fructele dulci sau pe cele amare ale propriei recolte.
     
        Gandul din minte ne-a facut ce suntem,
        Cu gandul muncim si construim.
        Daca mintea unui om are ganduri dusmanoase
        Durerea vine la el asa cum vine carul dupa boi.
        Daca cineva traieste cu ganduri pure,
        Bucuria il  urmeaza
        Ca propria lui umbra- cu siguranta.
   
     Omul este produsul legii, nu o creatie aparuta printr-un siretlic, iar legea cauzei si a efectului este absoluta si imuabila, atat pe taramul ascuns al gandirii lui, cat si lumea lucrurilor materiale si vizibile.
      Un caracter nobil si maret nu tine de favoruri sau de sansa- el este rezultatul normal al unui efort sustinut de gandire pozitiva, efectul asocierii indelungate cu ganduri marete. La fel, un caracter josnic si animalic este rezultatul intretinerii permanente a unor ganduri inferioare.
    Omul se creaza pe sine; in focul gandirii, el faureste armele prin care se distruge. De asemenea,el fabrica instrumente cu care construieste pentru sine palate fermecate de bucurie, de forta, de pace.
     Printr-o alegere si aplicare corecta a gandurilor, omul se inalta la Perfectiunea Divina; printr-o folosire incorecta si abuziva a lor, omul decade sub nivelul dobitoacelor. Toate tipurile de caracter se regasesc intre aceste doua extreme, iar omul este fauritorul si stapanul lor.
     Dintre toate adevarurile incredibile ce apartin sufletului si care au fost repuse in drepturi si aduse la lumina in aceasta epoca, niciunul nu este mai imbucurator si nu ne ofera o mai mare incredere si promisiune divina ca acesta: Omul este stapanul gandurilor, creatorul de caracter, fauritorul situatiilor, al mediului si al destinului sau.
    Ca fiinta de Putere, Inteligenta si Iubire, si stapanul gandurilor proprii, omul detine cheia solutionarii oricarei situatii si are in el acea forta transformatoare si regeneratoare, prin care poate deveni tot ceea ce doreste.
     Omul este intotdeauna stapanul, chiar si in cea mai neajutorata si josnica stare a lui; dar in slabiciunea si degradarea lui, el este stapanul nesocotit care isi conduce gresit ,, gospodaria,,.
     Atunci cand incepe sa se gandeasca la starea lui si cauta sarguitor Legea care sta la baza fiintei lui, devine stapanul intelep , care isi directioneaza energiile cu inteligenta si isi modeleaza gandirea, pentru a avea rezultate rodnice. Acesta este stapanul constient , iar omul numai asa se poate implini, descoperind in el insusi legile gandirii- descoperirea fiind in totalitate o chestiune de practica , autoanaliza si experienta.
     Doar prin multe cautari si explorari se obtin aurul si diamantele, iar omul poate descoperi toate adevarurile asociate fiintei lui, daca va sapa adanc in mina sufletului lui. Iar faptul ca este fauritorul caracterului sau, creatorul propriei vieti si al destinului lui, poate fi dovedit fara greseala: daca isi va urmari, controla si modifica gandurile, observand efectele lor asupra lui, a altora si asupra vietii lui si a circumstantelor; daca va face legatura intre cauza si efect, printr-o practica si o cercetare consecventa, servindu-se de fiecare experienta, chiar si de cele mai lipsite de importanta, pentru a obtine acea cunoastere despre el insusi.
     In acest domeniu, mai mult decat in altul, este valabila legea ,, Cel ce cauta, va gasi; si celui ce bate , i se va deschide,,; pentru ca doar cu rabdare, cu practica si staruinta neabatuta poate omul intra pe Usa Templului Cunoasterii.
       
    Gay Hendricks
    Debdie De Voe   ,,Puterea unui singur gand,,

Un comentariu: