Totalul afișărilor de pagină

sâmbătă, 2 iulie 2011

Dincolo de mintea care gandeste 2

Prejudiciul de orice fel inseamna identificarea cu mintea  care gandeste. Inseamna ca nu mai percepi celelalte fiinte umane, ci numai propriul punct de vedere referitor la fiinta umana. A reduce viata altei fiinte umane la un concept este deja o forma de violenta.

 Gandirea care nu este inradacinata in constiinta ajunge egoista si disfunctionala. Inteligenta lipsita de intelepciune este extrem de periculoasa si distructiva. Aceasta este starea mentala a majoritatii oamenilor. Extensia gandirii sub forma stiintei si tehnologiei, desi in sine nu este nici buna, nici rea, a devenit distructiva deoarece mult prea des gandirea din care s-a nascut nu are radacini in constiinta.
Pasul urmator in evolutia umana este transcederea gandirii. Aceasta este, la momentul actual, sarcina noastra cea mai importanta. Nu inseamna sa nu mai gandim deloc, ci pur si simplu sa nu ne mai identificam cu gandirea si sa traim posedati de aceasta.

Simte energia corpului tau interior. Zgomotul mental se estompeaza imediat si dispare. Simte-o in maini, in picioare, in abdomen, in piept. Simte viata din tine, viata care anima corpul.
In acest fel corpul va deveni o usa, ca sa spunem asa, catre o traire mai profunda a vietii dincolo de fluctuatiile emotiilor si gandirii.

 In tine se gaseste o vitalitate pe care o poti simti cu toata Fiinta ta, nu doar cu mintea. Fiecare celula este vie intr-un mod in care nu trebuie sa gandesti. Si totusi, in starea aceea, daca este nevoie de gandire pentru un scop practic, aceasta se va manifesta. Mintea inca poate functiona, si chiar functioneaza excelent atunci cand inteligenta care esti tu o foloseste si se exprima prin ea.

Poate ca ai trecut usor cu vederea perioadele scurte in care esti ,, constient fara sa gandesti,, aparute deja in mod natural si spontan in viata ta. E posibil ca tocmai sa ai o indeletnicire manuala, sa te invarti prin camera sau sa astepti la rand sa te imbarci intr-un avion si sa fii atat de prezent, incat obisnuitul zgomot de fond mental al gandurilor se estompeaza si este inlocuit de o prezenta constienta. Sau te poti trezi ca te uiti la cer sau asculti ce-ti spune cineva fara sa ai insa vreun comentariu interior mental. Perceptia iti devine extrem de limpede, neumbrita de gandire.
 Toate aceste lucruri nu sunt importante pentru minte, pentru ca ea are lucruri ,,mai importante,, de care sa se ocupe. De asemenea aceste lucruri nu sunt memorabile, si acesta este motivul pentru care sa nu observi ceea ce tocmai ti se intampla.
Adevarul este ca e cel mai important lucru care ti se poate intampla. Este inceputul tranzitiei de la gandire la prezenta constienta.

Incearca sa te familiarizezi cu starea de,, necunoastere,, . Aceasta te poarta dincolo de minte, deoarece mintea incearca intotdeauna sa concluzioneze si sa interpreteze. Ii e teama sa recunoasca faptul ca nu stie. De aceea, cand te familiarizezi cu aceasta stare, deja ai trecut dincolo de mintea ta . O cunoastere mai profunda si nonconceptuala va iesi la lumina din acea stare.

Creatia artistica, sportul, dansul, predarea unui curs, consilierea - excelenta in orice domeniu afirma faptul ca mintea care gandeste fie nu mai este implicata deloc, fie cade pe locul al doilea. O putere si o inteligenta mai mari decat tine si care totusi fac parte din tine preiau comanda. Nu mai exista procesul de luare a deciziilor; se intampla spontan actiunea potrivita, si nu ,,tu,, esti cel care face asta. Stapanirea vietii este opusul controlului. Ajungi in prezenta unei constiinte mai vaste. Ea actioneaza, vorbeste, face treaba.

 Un moment de pericol poate aduce cu sine o incetare a fluxului gandirii, oferindu-ti astfel o idee despre ce inseamna sa fii prezent, alert, constient.

 Adevarul cuprinde mult mai mult decat ar putea intelege vreodata mintea. Nici un gand nu poate cuprinde Adevarul. Cel mult il poate indica. De exemplu, se poate spune: ,,Toate lucrurile sunt in mod intrinsec unul,, Aceasta este o indicatie , nu o explicatie. A intelege aceste cuvinte inseamna a simti adevarul pe care il indica ele.
    Eckhart Tolle

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu